Trajnostni razvoj
Naša strategija v 5 korakih
V City Hotelu Ljubljana smo trdno zavezani k trajnostni poslovni strategiji, ki temelji na spoštljivem odnosu do okolja, naših sodelavcev in skupnosti.
Naša zelena usmeritev je osnovana na vodilu
»zmanjšajmo, ponovno uporabimo in reciklirajmo«.
Trajnostni razvoj kroji našo prakso nabave in obdelave hrane, celoten protokol vzdrževanja objekta in skrb za dobro počutje naših gostov. Pri tem pa ne pozabljamo, kako vpeti smo v ljubljansko skupnost, ki prežema identiteto in
zgodovino hotela.
Nahajamo se v središču, zato k našemu trajnostnemu razvoju pripomore tudi
zelena letna terasa, kjer v toplih mesecih postrežemo vse obroke. Na njej najdemo srednje velika drevesa, ravno pravšnja za prijetno senco. Otroci se na njej razveseljujejo jagod in malin, iz naše kuhinje pa kuharji dnevno prihajajo po sveže čilije in druga zelišča. Poleg zadovoljnih gostov so njene redne stranke tudi ptice in nadvse pomembni opraševalci (čebele).
Zelena izbira
Spomladi 2023 smo zagnali med gosti nemudoma odlično sprejeto pobudo
"VAŠA ZELENA IZBIRA". Z zavrnitvijo dnevnega čiščenja naši gostje pomembno prispevajo k našim trajnostnim prizadevanjem, za kar se jim zahvaljujemo z
brezplačnimi pijačami v City baru.
Zmanjševanje količine odpadkov
- Koši za recikliranje so na voljo gostom po vsem hotelu, odpadki pa se reciklirajo
- Prizadevamo si čim bolj zmanjšati uporabo plastike tako, da goste spodbujamo k pitju odlične ljubljanske vode iz pipe
- V hotelskih sobah, restavraciji in konferenčnem centru smo povsem umaknili vodo v plastenkah in goste spodbujamo k pitju kakovostne pitne vode iz pipe
- Uvajamo biološko razgradljivo embalažo za živila in pijače “to-go” ter okolju prijazne rešitve pri drobnem inventarju za MICE pogostitve
- Nabavljamo hrano z manj embalaže in nenehno optimiziramo proces nabave z nadzorom kritičnih zalog
Vzpostavili smo protokole o odpadni hrani in sodelujemo v projektu »zero waste« pod okriljem Turizma Ljubljane. Namen strategije »nič odpadkov« je zmanjšati količino odpadkov na naši turistični destinaciji in omogočiti bolj trajnostno poslovanje. V pilotni projekt smo vstopili, ker nam tehtanje vseh odpadkov (doslej smo redno tehtali in mesečno analizirali le količino odpadne hrane oz. organskih odpadkov) omogoča jasen vpogled v trenutno stanje in odkriva možnosti za izboljšave. Cilj tehtanja odpadkov je preučiti dva različna vidika:
- Količina ločeno zbranih odpadkov: Ločeno zbrani odpadki so predpogoj za njihovo recikliranje. Podatki nam bodo pokazali spremembo trenda, nakazali morebitne probleme in področja, na katerih bo treba v prihodnje delati.
- Mešana sestava odpadkov: To so odpadki, ki se trenutno pošiljajo v odstranjevanje. Posebna pozornost temu toku odpadkov ima največji potencial za spremembe, saj želimo to vrsto odpadkov kar najbolj zmanjšati.
Na podlagi meritev posameznih frakcij lahko skupaj prepoznamo ključna problematična področja ter pripravimo ciljno usmerjene ukrepe za njihovo odpravo. Tako bomo lažje načrtovali dodatna interna izobraževanja za zaposlene in podprli prehod na trajnostne prakse.
Zmanjševanje porabe vode
Predstavljamo našo rešitev, zasnovano za poenostavitev postopka čiščenja in istočasno spodbujanje okoljske trajnosti in stroškovne učinkovitosti:
Kako deluje: naša mešalna postaja vsebuje tri čistilne koncentrate – za kopalnico, za hotelske sobe in vsestransko univerzalno čistilo. Ti koncentrati so natančno zmešani z vodo s posebnim mešalnim sistemom, kar ustvari popolno čistilno raztopino po meri.
Za našo gospodinjsko ekipo to pomeni veliko optimizacijo del. procesov. Z mešalno postajo preprosto neposredno dozirajo vnaprej zmešano čistilo, kar zagotavlja časovno učinkovitost in natančnost pri vsakem čiščenju. Z uporabo koncentriranih formul in mešanjem na zahtevo naš sistem zmanjšuje količino odpadkov in spodbuja okolju prijazne prakse.
- Gostje imajo možnost ponovne uporabe brisač
- Gostje lahko zavrnejo vsakodnevno čiščenje sobe
- Redno spremljamo porabo vode
Ukrepi za varčevanje z energijo
- Vse sobe so opremljene z dvojno zastekljenimi okni in senzorji, ki prekinejo ogrevanje/hlajenje z zaznavanjem odprtih oken
- Redno preverjamo tesnjenje hladilnih enot za preprečevanje zgub toplogrednih plinov, nadzorujemo sobno temperaturo po sobah in menjavamo filtre klimatskih naprav in sobnih konvektorjev
- Poudarjamo pomembnost zmanjševanja pogostosti menjave posteljnine in brisač, da bi porabili manj energije in vode
Vračamo skupnosti
- Naši kuharji v največji možni meri izbirajo lokalne in sezonske izdelke najvišje kakovosti. S tem ciljem smo se pridružili ljubljanski pobudi Zelene nabavne verige. Trajnostni učinki naših skupnih prizadevanj se odražajo v krajših oskrbovalnih verigah (brez posrednikov) in manjšem ogljičnem odtisu, hkrati pa spodbujajo lokalno majhno gospodarstvo
- Svojim gostom promoviramo okoliške restavracije, dejavnosti in storitve v lokalni lasti
Vizija za zmanjševanje vpliva na okolje
- Goste spodbujamo, da svoj ekološki odtis zmanjšajo s ponovno uporabo posteljnine in brisač, vzdrževanjem priporočene sobne temperature in zmanjševanjem odpadkov
- Prednost dajemo dobaviteljem in partnerjem, ki sledijo etiki pravične trgovine in upoštevajo pristope k trajnosti
- Natisnjene brošure in informacije v sobah za goste smo nadomestili z digitalnimi rešitvami preko QR kode (online guest directory)
- Naša toplotno izolirana fasada zmanjšuje porabo energije
- Lovilci maščobe so nameščeni na kuhinjski odpadni vodi
S tem, ko smo čipirali vso hotelsko perilo in vzpostavili InvoTech Linen sistem, lahko samodejno sledimo inventarju (katero perilo je v skladišču, v obtoku, v hotelu, šlo v pranje itd.), kolikokrat je bilo oprano in kakšna je življenjska doba vsakega kosa perila za bolj točno predvidevanje nabave).